Robert Lund-Jensen (1915-2003)

 


foto: Robert Wengler       

 

 

 

 

Min far Robert Lund-Jensen blev født i Odense den 28. juni 1915. Hans fødehjem ligger skråt over for H. C. Andersens hus. Det siges, at gamle folk i kvarteret dengang mente, at huset hvor min far blev født, rent faktisk også var H.C. Andersens fødehjem, selv om HCA havde udpeget et andet og pænere hus som sit fødehjem.

Min far blev udlært som almindelig malersvend i Odense i 1935, men nærede samtidig en dyb interesse for den skabende kunst, og i årene 1935-36 var han elev hos billedhuggeren Erik Cohrt.

Han fik sit helt store gennembrud da han i 1947 vandt 1. præmien i en landskonkurrence om et monument for besættelsestidens ofre. Dette blev opstillet i Ansgar Anlæg i Odense d. 5. maj 1950.
  Senere havde min far en lang række offentlige opgaver. Mest kendt er Amanda-skulpturen i Kerteminde, som blev opstillet i 1954. Oprindelig havde min far blot fået til opgave at skabe en skulptur til byen. Da han havde specialiseret sig i at lave kvindeskulpturer, og da Kerteminde var en fiskerby, valgte han meget naturligt at skabe en skulptur af en fiskerpige. At den derefter blev navngivet Amanda hang udelukkende sammen med at Kerteminde allerede i forvejen var kendt som Amandas by.

Af andre kendte værker kan nævnes skulpturen af Erik Eriksen som blev opstillet i Ringe i 1978 og "Svalerne" ved Odense Universitetshospital fra 1982..

Min far nåede at skabe mere end 50 skulpturer som er i offentlig eje, og dertil et ukendt antal større eller mindre skulpturer som er privateje. Jeg har selv kendskab til 51 skulpturer i offentlig eje, heraf 42 på Fyn, 7 i Jylland, 1 på Sjælland og en enkelt i USA…

Min far nåede inden sin død i september 2003, at opleve at der i 2002 blev afholdt en separatudstilling over hans værker på Fyns Kunstmuseum i Odense.
Skulpturer i offentlig eje
Skulpturer i privat eje

Peter Eriksen: Robert og pigerne
(bogen kan bestilles her)

2008-02-21 17:49:28

...